logo DermoLife Academy

Dermolife Academy eshte shkolle e Estetikes se Avancuar. Me nje program studimi 2-vjecar, e akredituar nga Ministria e Punes dhe Mireqenies Sociale

Orari
  • E Hene - E Shtune
    8.00 - 19:30
  • E Diel
    Pushim

Copyright ©2022 Dermolife Academy

Informacione

si ndikon duhani tek lekura

Te gjithe e dine se pirja e duhanit eshte e keqe per ju. Gjithashtu e njohur qe pirja e duhanit lidhet me çrregullime te ndryshme sistemike dhe lloje te ndryshme kanceri,

• Kancer ne mushkeri
• Kanceri i stomakut
• Kanceri i gjakut
• Nje lloj specifik i kancerit te lekures i njohur si karcinoma skuamoze
• Llojet e ndryshme te kancerit te mukozes se gojes.

Ajo eshte gjithashtu e lidhur me lloje te ndryshme te renies se flokeve.
Por diçka qe nuk mendoj se shume njerez e dine eshte se pirja e duhanit eshte nje nga faktoret kryesore te plakjes. Ne menyre te veçante, plakja e parakohshme dhe atrofia e lekures.
Studimet mbi duhanin dhe plakjen e lekures datojne ne fillim te viteve 1970. Edhe atehere, nje studim i madh tregoi nje korrelacion pozitiv midis numrit te cigareve te pira ne vit dhe niveleve te plakjes se lekures se pjesemarresve.


Perveç plakjes se parakohshme te lekures suaj, pirja e duhanit mund te shkaktoje ose mund te perkeqesoje problemet e meposhtme te lekures:

• Lekure e dehidratuar
• Lekure e shurdher dhe e thate
• Psoriasis
• Hidradeniti suppurativa (aknet e kunderta)
• Lupus eritematoz kutan
• Rosacea

Kur pini duhan, ka mbi 400 kimikate te ndryshme qe futen ne trup. Qe trupi t'i largoje keto, ato duhet te zberthehen dhe perpunohen , shpjegon Dr Carol. Ndersa ato jane duke u zberthyer, ata leshojne dhe aktivizojne diçka te quajtur nje sistem ROS – specie reaktive oksigjeni. ROS eshte ajo qe ne pergjithesisht do t'i referoheshim si "oksidante"; keto perfshijne molekula, pershembull peroksid, oksigjen te ndryshem alfa, radikale hidroksil. Ato jane molekula te ngarkuara negativisht qe tentojne te lidhen me gjithçka qe gjejne.

Sigurisht, trupi eshte shume i zgjuar. Ajo ka nje sistem per te luftuar keto radikale permes receptoreve pastrues. Keta receptore lidhen me radikalet dhe shpetojne prej tyre.
Demtimi i prodhimit te kolagjenit dhe riparimi i lekures
Per shkak se pirja e duhanit shkakton hiper-shprehje te MMP-ve, ajo çon ne nje çekuiliber midis degradimit dhe prodhimit te qelizave te kolagjenit ne lekuren tone.

Kolagjeni ka nje jetegjatesi prej rreth 3 muajsh dhe duhen deri ne 3 muaj qe te filloje te prodhohet perseri. Pra, me kete çekuiliber, me mbishprehjen e ketyre metaloproteinazave – veçanerisht metaloproteinazave 1 dhe 3 – do te kete nje degradim te tepruar te kolagjenit. Kjo ndodh aq shpejt sa trupi thjesht nuk mund te vazhdoje me te. Nuk mund te prodhoje kolagjen te mjaftueshem per te rimbushur ate qe po shkaterrohet per shkak te pirjes se duhanit. Nga ana tjeter, ajo fillon te krijoje ate qe ne e quajme trofoelastin. Ky eshte nje lloj tjeter elastine qe nuk eshte aq funksionalisht efikas sa elastina qe zakonisht do te prodhonte lekura jone nese do te kishte me shume kohe.”

Per shkak te kesaj prishjeje te matrices se lekures dhe akumulimit te kesaj trofoelastine jonormale, funksioni yne i riparimit te lekures eshte i demtuar. Kjo rezulton ne dobesi te lekures.

• Lekure e shurdher, e thate, me pak elastike
• Linjat dhe rrudhat me fillim te hershem
• Linja dhe rrudha te cilat mund te thellohen para kohe
• Renia dhe formimi i kercinjve per shkak te dobesimit te lekures


Formimi i “vijave te duhanpiresit” vertikal te njohur edhe si “vijat e barkodit” rreth gojes nga veprimi fizik i pirjes se duhanit. Problemet e hiperpigmentimit per shkak te efektit te duhanit ne prodhimin e melanines.

Si mund ta parandalojme plakjen e parakohshme per shkak te pirjes se duhanit? Pergjigja e qarte eshte te mos filloni kurre te pini duhan!"